zondag 12 augustus 2012

Internetloze Zondag

Hallo allemaal. Ik ben Anna en ik ben een beetje internetverslaafd. Al vanaf het moment dat ik aan het begin van mijn eerste studiejaar een emailadres kreeg, én toegang tot de universiteitscomputers vond ik het internet ge-wel-dig. Later kreeg ik een langzame en peperdure inbelverbinding op mijn studentenkamertje, schreef ik hele lappen tekst op mijn livejournal, mailde ik dagelijks met vriendinnen, chatte ik via yahoo messenger... En voor ik het wist was het 2012 en was ik in mijn wakkere uren verknocht aan mijn smartphone en tablet.

Veel van mijn tijd op internet besteed ik niet nuttig. Ik lees nieuwssites en de laatste roddels. Ik bekijk profielen van mensen op facebook. Ik zoek op wat het verschil precies is tussen een pony en een paard en hoeveel kinderen Bob Marley nu eigenlijk verwekt heeft in zijn leven. Ik vergaap me aan mooie spulletjes waar ik geen geld voor heb. Ik heb ook een tijdje geWordfeud, geDrawsomethingd en geSongpopt.

Ik vind het zonde van mijn tijd, al dat geïnternet. Ik kan me erin verliezen, en zo is dat laatste uurtje voor het slapen gaan gauw opgevuld met doelloos surfen op het web in plaats van het lezen van een leuk boek. Internet kan heel inspirerend zijn, maar maakt me over het algemeen minder mindful. Mijn eerste stap was het afschaffen van de spelletjes op mijn telefoon. Ook mijn bloglijst onderwierp ik aan een grondige inspectie, want als je leeslijst gaat aanvoelen als huiswerk, is het mis ("Oh nee, 67 posts om te lezen! Gauw maar doen, anders worden het er steeds meer!") Nu sla ik de blogs die ik eigenlijk niet zo interessant vind gewoon over.

Vanmorgen na het opstaan borg ik mijn telefoon en iPad op in de kast, met het dataverkeer uit. Geen bliepjes van binnenkomende mail op whatsappjes, maar in geval van nood toch telefonisch bereikbaar, dus. Een paar keer greep ik mis: toen ik even wilde opzoeken met welke actrice Jason Segel nu ook alweer een kind heeft, en toen ik mijn boodschappenlijstje wilde bijwerken in de Appie app. Maar wat kan mij Jason Segel eigenlijk schelen? En een boodschappenlijstje op papier blijkt ook nog steeds prima te werken.     

Wat ik deed?
Boodschappen, The Five Year Engagement kijken (leuk, had het middenstuk er niet in gehoeven van mij), anderhalf uur een boek lezen, een tukje doen, deze podcasts luisteren (strikt gezien wel via internet maar dat mocht), de keuken schrobben, de badkamer schrobben, wel een uur bellen met mijn vader...

Een goede dag!

4 opmerkingen:

 1. You go girl!
  Sinds ik geen sociale media meer heb, ben ik een stuk minder op het net te vinden. En heb ik meer rust in mijn leven en hoofd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow heftig hoor! Maar misschien toch wel erg fijn idd..... Het slurpt idd enorm veel tijd. Ik ben altijd "zo bang" dat ik iets mis als ik het niet blijf volgen. Onzin natuurlijk maar toch.
  Ik hoop dat het je wat rust geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat van "straks mis ik iets" ken ik ook! Maar dat valt erg mee ja

   Verwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!