maandag 2 juli 2012

Die Jiro toch!

Mensen! Er zijn natuurlijk een hele boel mooie films, maar zo mooi zie ik ze niet vaak. Een portret van een oude Japanse meneer die al sinds St. Juttemis elke dag op dezelfde manier sushi bereidt - en daar heel goed in is. Hij is nu 85 en waakt als een havik over zijn zaak, waar een aantal jongere mannen, onder wie zijn zoon, het zwaardere werk nu voor hem doen. Elk moment van de dag wordt uitvoerig in beeld gebracht; het drogen van zeewier, het keurig schikken van de borden, rijst koelte toewuiven met een waaier, een rondje over de vismarkt op zoek naar de beste vis... Je zou denken dat dat oersaai is, maar nee, helemaal niet! Het is een ode aan focus, eenvoud en goed eten. En deze film zette me aan het denken: Jiro doet elke dag precies hetzelfde (hij zit zelfs in dezelfde houding in de metro), en concentreert zich al zijn hele leven volkomen op één ding. Zoveel aandacht, wanneer hebben wíj als gewone mensen dat nu voor iets? Natuurlijk zitten er ook vervelende kanten aan, want al het andere in je leven lijdt er natuurlijk enorm onder. Eigenlijk zou iedereen de light-variant van Jiro moeten zijn.

http://www.imdb.com/title/tt1772925/
Jiro Dreams Of Sushi

2 opmerkingen:

  1. Ja doe mij maar 1 light Jiro. Echt wel heel bijzonder inderdaad. Maar zou deze meneer echt gelukkig zijn, je weet echt echt echt?? Volgens mij zou ik wel heel gelukkig worden van het eten van zijn sushi. Met koelte toe gewapperde rijst!? Wow!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kreeg de indruk van wel, maar je weet het natuurlijk nooit. Zijn oudste zoon vertelde dat hij wel had willen studeren, maar toch maar bij paps in de zaak was gegaan - maar nu was hij 50 en nog steeds de zoon ván...hij was nog lang niet zo goed als z'n vader. Dat vond ik wel een beetje sneu. (maar misschien zat ik me te verbeelden dat hij een beetje sip keek - Mr A dacht dat hij gewoon serieus keek...)

      Verwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!