vrijdag 5 oktober 2012

Wat ik tot nu toe heb geleerd

Ik zal het maar bekennen, ik vind zelfhulpboeken leuk. En ik lees graag blogs.
Al helemaal blogs met adviezen of persoonlijke verhalen waar je inspiratie uit kunt halen, bijvoorbeeld over gezond en bewust leven, goed voor jezelf zorgen en dat soort dingen.
Zoals deze, en deze, en deze site.
En ik ben dol op lijstjes, zoals hier.

foto van:Brown dress with white dots

Dit zijn (bij mijn weten) allemaal Amerikaanse sites. Misschien heb ik hun Nederlandse broertjes en zusjes gewoon nog niet gevonden (behalve deze site*), óf zijn Nederlanders te nuchter om anderen tips te geven over hoe ze hun leven aan zouden moeten pakken. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Leven en laten leven.

10 Dingen die ik zelf tot nu toe heb geleerd, zonder Wijsneuzig te willen zijn:

 1. Het leven is niet bedoeld om alleen maar leuk en fijn te zijn, verdriet en boosheid horen er bij, net zo goed als blijdschap. Dat mogen geen ondergeschoven kindjes zijn, want als je ze negeert ellebogen ze zich op geniepige manieren naar de voorgrond. Alle emoties die je hebt, zijn waardevol. Dat wil niet zeggen dat je voortdurend jankend in een hoekje moet gaan zitten, of voordringende oudjes bij de slager tegen de grond moet slaan. Van jezelf weten hoe je je voelt, en dat kunnen observeren, helpt je om jezelf beter te leren kennen.
 2. Suiker is NAAR. Het maakt me slaperig en veroorzaakt hoofdpijn. Als ik toch zoete dingen wil eten, kan ik dat er maar beter voor over hebben. Ik ben nog lang niet zover om geraffineerde koolhydraten helemaal af te schaffen. Maar ik ben me er wel in aan het verdiepen.  
 3. Eén keer per week een boodschappenlijstje maken en je maaltijden plannen is leuk en zorgt ervoor dat je goedkoper uit bent en verstandiger eet, omdat je niet om half zeven met je moeie hoofd een patat kapsalon gaat bestellen. Bovendien vind ik een volle koelkast/provisiekast een gezellig idee.
 4. Je ademhaling heb je altijd bij je, als middel om even met beide benen op de grond te komen als je je gespannen voelt of piekert. 
 5. Durf het te benoemen als iets niet lekker loopt. Ik had ooit een stagebegeleidster van wie ik heel onzeker werd, doordat ze zo kort-door-de-bocht was. Dat benoemen was doodeng, maar zij bekende dat ze dit vaker te horen kreeg, en dat ze blij was dat ze nu wist wat er aan de hand was - zodat we er iets mee kónden. Er zijn overigens ook genoeg momenten geweest waarop het me niet lukte om aan mensen duidelijk te maken welk gedrag me niet beviel - of momenten waarop mensen niet blij waren met mijn feedback. Succes is niet gegarandeerd, maar de keren dat ik het wél heb geprobeerd, voelen achteraf toch beter dan de keren dat ik mijn mond hield.
 6. Omring jezelf met mensen die je een goed gevoel geven over jezelf en die bij je passen in deze fase van je leven. Vriendschappen kunnen voorbij gaan, want mensen veranderen. Dat is niet leuk, wel realistisch. 
 7. Als je weet dat je in een bepaalde stad gaat studeren, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij een woningbouwvereniging: van op een wachtlijst staan voel je niets, en echt waar, na zes jaar op een smerige studentenkamer snak je naar iets (goedkoops) voor jezelf, met een eigen douche en zonder ranzige huisbaas!
 8. Alleen op reis gaan is spannend maar het is zo goed om meegemaakt te hebben, zeker als je iets actiefs gaat doen zoals rondreizen. Ik leerde dat ik altijd wel wat kon regelen - ook al raakte ik mijn bagage kwijt of kwam ik midden in de nacht met de trein aan in een onbekende stad. Contacten maken gaat in je eentje veel sneller, en de leukste, meest memorabele dingen maakte ik mee op plekken waar ik leuk gezelschap had. In hostels verblijven hielp daar enorm bij. Voor je het weet sta je met z'n allen Beatles liedjes te kwelen bij een piano, woon je een gratis Fado concert bij of wandel je van dorpje naar dorpje bij Cinque Terre, met je nieuwe tijdelijke vrienden.     
 9. Er zijn mannen op de wereld bij wie je jezelf kunt zijn en die je geweldig vinden zoals je bent! Ik heb 29 jaar gezocht naar zo'n exemplaar, maar dan heb je ook wat! Zij bestaan, De truc is (en dit heb ik niet alleen bij mezelf, maar ook bij vriendinnen gezien) om ze te durven toelaten, het jezelf te gunnen. Chronisch kwijnende types, die te druk zijn met zichzelf en jou er net niet bij kunnen hebben zijn reuze mysterieus. Maar het is ook reuze vermoeiend en zelfs schadelijk om je steeds maar in allerlei bochten te wringen om maar op je Paasbest over te komen, niet te veel of te weinig ruimte in te nemen, te voldoen aan eisen... Uiteindelijk moet je gewoon een nuchtere kerel hebben die uit de grond van zijn hart zegt: "Zegge....Ik wil jou, want ik vind jou de leukste". En dat dat zo blijft, ook al heb je je tanden nog niet gepoetst, staat je haar recht overeind of heb je je sufste huispak aan. En dat het dan wederzijds is.
 10. Kijk er later nog eens naar. Als ik foto's van mezelf terug zie van een aantal jaar geleden, valt het me op dat ik er zo leuk uitzag - terwijl ik op het moment zelf écht niet dat idee had. Ik kan niet anders dan aannemen dat ik er misschien nu ook mooier (en slanker?) uitzie dan ik denk. Maar dat ik dat pas later op foto's ontdek. Het zelfde met creatieve uitspattingen; als schrijfsels heel lang in een la liggen, vergeet ik dat ik ze geschreven heb, en blijkt er soms toch best iets waardevols tussen te zitten. Afstand schept perspectief!    

*Mocht iemand nog tips hebben voor goede Nederlandse (of Vlaamse) blogs in dit genre...?2 opmerkingen:

 1. nope geen goeie blogtips voor je. wel met plezier je 10 wijze lessen gelezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk blogs zeg (al zijn ze amerkaans!) en ik vind je lijstje geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!