zaterdag 6 oktober 2012

DWZI - deze week zag ik....

Teriyaki chicken donburi.

Men neme een vrije dag, een regenachtige vrije dag.
Men neme een koffiedate met een vriendin, die op het laatste moment niet door kan gaan.
Een druilerige, saaie dag dus. En een liefje dat een belangrijk examen heeft gehaald, dus wel iets te vieren die avond.
Men neme een aanbod voor een lift met de auto naar Den Haag.
Tel daarbij op een gerecht dat je een paar weken geleden at bij Wagamama in Amsterdam, dat zo lekker was dat het maar niet uit je hoofd gaat.

Wat ik op een beetje een omslachtige manier probeer te zeggen is...

dat het ongelofelijk goed voor je humeur is om helemaal naar een andere stad te gaan, speciaal om in de Aziatische supermarkt rond te lopen. En daar spulletjes te kopen waarmee je zonder al te veel moeite een indrukwekkend gerecht in elkaar flanst.

Kleurtjes.
Gekke pakjes en blikjes.
Mysterieuze opschriften.
De geur van verre landen.

En 's avonds iets feestelijks eten, waarvan je bijna niet kunt geloven dat je het zelf hebt gemaakt!  




 

Teriyaki Chicken Donburi
voor 2 personen

1 mok Japanse sushirijst/kleefrijst
2 kipfilets in reepjes
2 eetlepels olie
2 theelepels suiker
geroosterd sesamzaad
dunne reepjes komkommer en wortel.

Voor de saus:
3 eetlepels (45 ml) shoyu (Japanse soja saus)
3 eetlepels (45 ml) sake
3 eetlepels (45 ml) mirin
1 eetlepel suiker

 In een pannetje de ingrediënten van de saus op half hoog vuur verwarmen tot de suiker is opgenomen. Dan opzij zetten om af te koelen. De rijst wassen en koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. De kipreepjes in de olie bakken tot ze bruin beginnen te worden. Giet dan de teriyakisaus erbij, en voeg de suiker toe. Bak nog 3-5 minuten, tot de kip gaar is. De saus vormt als het goed is een laagje om de kip. Schep de rijst in twee diepe borden of schalen. Schep de kip + overgebleven saus erop, en ook de wortel en de komkommer. Tot slot royaal bestrooien met sesamzaad.


'Deze week zag ik' is iedere vrijdag een blik op de afgelopen week. Hoe? Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Teken, knip en plak, fotografeer of schrijf wat jij de afgelopen week hebt gezien. 'Deze week zag ik' is geïnspireerd door Jill's today i saw
Te vinden bij Merula

3 opmerkingen:

  1. Wat een super ( lekkere) manier om zo'n druildag door te komen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, en het was ook nog echt comfortfood! :)

      Verwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!