zaterdag 2 maart 2013

Preisoep aka hand op de knip

't Is een beetje rustig aan doen met geld deze maand. Ik heb de laatste tijd veel onverwachte uitgaven gehad en er staan twee prijzige uitjes (eentje naar Limburg en eentje naar Leuven) op het programma voor de komende weken. Lekker handig gepland, die snoepreisjes... Maar er helpt geen lieve moedertje aan want afzeggen kan al niet meer en Leuven is ook nog gedeeltelijk werkgerelateerd. Het andere is Mr A.'s langverwachte verjaardagscadeau, dus dat is ook zeer belangrijk. Dus dat wordt de broekriem aantrekken, vooral op het gebied van boodschappen. We hebben het wel eens uitgerekend en eten en drinken vormen bij ons thuis verreweg de grootste kostenpost. Wij gaan gerust een half jaar niet naar de kapper en lopen nog voornamelijk in kleren van een paar jaar geleden, als we maar een speciaalbiertje kunnen drinken en af en toe sushi kunnen eten is het goed. En allerlei impulsaankopen in de supermarkt, ook zo'n valkuil.

Ik tikte een zak met zes preien op de kop voor weinig. Maar prei....ik heb er eigenlijk niks mee.
Dus ik op zoek, en ik vond toch een recept dat me wel wat leek. Ik kan het niet laten om het te delen, want het was LEKKER! (En voordelig!)

Nodig:
25 gram boter
1 ui, gesnipperd
3 plakjes bacon, klein gesneden
400 gram prei, schoongemaakt en klein gesneden
1,4 liter groentenbouillon
3 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
Crème fraiche
Paar plakjes gebakken bacon als garnering

In een grote soeppan de boter smelten en de ui en de stukjes bacon bakken. De prei en aardappel erbij doen en 5 minuten laten bakken met de deksel op de pan (af en toe omschudden)
Dan de bouillon erbij gieten. Aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes laten pruttelen. Paar minuten laten afkoelen en dan pureren met de staafmixer of blender.
Peper en zout naar smaak, en wat crème fraiche erdoor roeren (tenzij je het wilt invriezen, dan dit nog achterwege laten) Plakjes gebakken bacon als garnering in de kom.


Lekker!

Onderstaande foto is uiteraard van BBC GoodFood, dat kan ik zelf niet zo mooi.
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3505/leek-bacon-and-potato-soup

1 opmerking:

  1. Hmmm, klinkt lekker!!! Gaan we eens proberen, dank voor het delen!
    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!